ŠTO JE KUNDALINI?

U svakom osjetilnom biću postoji energija smještena u sakralnoj kosti - velikoj, trokutastoj kosti u dnu kralježnice ('sakralna ' dolazi od riječi "sveto"). Ta je energija na Sanskrtu poznata pod nazivom Kundalini - doslovno "smotana" - jer je sklupčana u tri i pol spirale. Kad se energija koja boravi u ovoj kosti probudi, ona se uzdiže kralježnicom i izlazi kroz područje fontanele - dio glave koji je mekan kod beba. Kad Kundalini prolazi kroz ovo područje, može se osjetiti kao hladan povjetarac. Riječ 'fontanela' potječe od starofrancuskog "mala fontana", što u svjetlu ovog iskustva više ne izgleda kao slučajnost.

KUNDALINI JE MAJČINSKA ENERGIJA

Kad energija Kundalini prolazi našim čakrama, ona oslobađa napetosti i čisti nas od negativnosti. Nadalje, u nama se probuđuju pozitivne kvalitete povezane sa svakom čakrom. Stoga se Kundalini često naziva majčinskom energijom jer njeguje naše biće i pomaže nam da postanemo cjelovitija osobnost.

Ova vrsta ‘iscjeljenja’ događa se spontano i samo onda kada se Kundalini podigne kroz našu čistu želju. To se ne može postići nikakvim mentalnim ili fizičkim naporima, stoga je cilj meditacije postići stanje bez misli i svjedočenje ovom živom procesu u nama.

Mozak ograničava našu sposobnost rasta jer nas sprječava da se predamo procesu koji ne može vidjeti ili još nije iskusio. Moć Kundalini da transformira je daleko veća od našeg uma i nadilazi ljudsku racionalnost. Uklanja sve ono zbog čega stagniramo u životu i podiže nas na višu razinu postojanja, iznad ega i uvjetovanosti.

KUNDALINI I MEDITACIJA

Kundalini energija u početku je u uspavanom stanju. Cilj meditacije je probuditi ovu energiju kako bi se mogle očitovati njezine osobine. Može se probuditi kroz našu snagu čiste želje - želje da spoznamo svoje istinsko ja, svoj Duh. Drugim riječima, želje da se ostvarimo.

Naše istinsko ja često je prekriveno našim mislima i osjećajima, međutim kada se Kundalini podigne, spontano nas dovodi u stanje meditacije. Tako se možemo odvojiti od tih misli i osjećaja kako bismo iskusili čistu radost i mir koji postoje u svima nama.

Učinci Kundalini mogu se osjetiti na suptilnom sustavu, koji je na fizičkoj razini predstavljen kao središnji živčani sustav. Lijevi i desni kanal su simpatički živčani sustav, a središnja os je parasimpatički živčani sustav. Kada se Kundalini podigne, prolazi kroz glavne živčane pleksuse duž naše kralježnice koji su energetski centri (na Sanskrtu nazvani čakre).

Ti živčani pleksusi kontroliraju sve energije koje djeluju u našem tijelu i luče hormone. Oni su korijen svih naših fizičkih, mentalnih i emocionalnih aktivnosti. Dakle, svaka čakra povezana je s određenim fizičkim, mentalnim i emocionalnim osobinama. Kada imamo poremećaje na mentalnoj, emocionalnoj ili fizičkoj razini, to je posljedica 'blokade' ili napetosti u tim čakrama.

17389087_1502088046502707_4703135344217838432_o

KUNDALINI I JOGA

Kad Kundalini prođe kroz sve čakre i probije kost fontanele, dolazimo u stanje svijesti bez misli. Uklanjaju se sve misli i osjećaji zbog kojih zapinjemo u prošlosti ili smo vezani za budućnost; tako da u miru možemo svjedočiti sadašnjem trenutku.

Na taj način naša pažnja postaje prosvijetljena, a naša svijest postaje kolektivna jer smo potpuno svjesni svoje okoline. Ovo je trenutak istinske joge, što na sanskrtu znači ‘sjedinjenje’. Postajete povezani sa svime oko sebe. To nije napor, već ono što se spontano događa kad se Kundalini uzdigne do ove točke.

Buđenje Kundalini je nepovratno, kao i svi živi procesi. Međutim, da bi se održali učinci buđenja Kundalini, mora se redovito meditirati kako bi se nastavila podizati ta energija. Kao i svaki mišić u tijelu, što se više koristi, to jači postaje. Što češće meditiramo, to je više Kundalini u stanju očistiti naše čakre i uzdići se do naše posljednje čakre u području fontanele. Na taj način se čovjek može sve češće dovesti u stanje svijesti bez misli. Nadalje, ta razdoblja čiste meditacije, između valova misli kroz naš um, postaju dulja.

VIBRACIJSKA SVIJEST

Što naše čakre postaju čišće redovitim čišćenjem od strane naše Kundalini, to je veća naša osjetljivost na vibracije. Vibracije su fizička manifestacija naše Kundalini, a uglavnom se mogu osjetiti na vrhu glave i na dlanovima ruku. Dakle, kad se Kundalini podigne, na području fontanele osjeća se "hladan povjetarac". Slično tome, kada Kundalini dosegne ovu točku, ta se hladnoća osjeti na dlanovima ruku.

Naše su ruke poput mape našeg središnjeg živčanog sustava, jer se tu nalaze simpatički živčani centri. Dakle, svaki dio ruke odgovara čakri. Kad Kundalini dosegne svaku čakru, osjećaji ili Vibracije koji se osjećaju na ruci ukazuju na stanje čakre. Hladnoća ukazuje na uravnoteženo stanje čakre, kroz koju Kundalini može lako proći. Vrućina ili trnci ukazuju na neku blokadu čakre, jer se trenje stvara kada Kundalini pokušava proći.

Stoga očitovanje Kundalini energije kao vibracija na sasvim jednostavan način pokazuje stanje našeg bića. Nisu potrebne nikakve misli ili analize. Pukim podizanjem Kundalini možemo točno saznati što se događa na fiziološkoj, mentalnoj i emocionalnoj razini. Ako možemo rano otkriti neravnoteže, u njihovom začetku, možemo izliječiti neravnotežu na energetskoj razini, sprječavajući tako mnoge probleme u našem biću mnogo prije njihovog nastanka.

KUNDALINI I SAMOSPOZNAJA

Kroz mehanizam vibracija, Kundalini djeluje kao naš vodič za rast i samootkrivanje. Poput majke pokazuje nam gdje griješimo i područja koja možemo poboljšati za svoje opće dobro. Bez obzira je li to na mentalnoj, fizičkoj ili emocionalnoj razini, ona nam točno pokazuje odakle dolazi bilo koji problem.

Dakle, ne samo kroz meditaciju, već i kroz introspekciju onoga što smo iskusili tijekom naših meditacija, možemo razviti svoju osobnost i napraviti male korake u svom svakodnevnom životu kako bismo poboljšali svoje stanje. Dok ona reagira na našu čistu težnju za rastom, sve što doživljavamo aktiviranjem ove energije nepobitno je za naše dobro, čak i ako to na mentalnoj razini možda u početku ne razumijemo.

Zbog toga je vjerojatno najvažniji aspekt meditacije biti otvoren i tretirati iskustvo kao eksperiment. Otvorenost uma omogućava Kundalini da slobodno djeluje bez ometanja. Nadalje, ako smo spremni suočiti se sa sobom i onim što treba riješiti interno, proces rasta se ubrzava. Sva su ljudska bića nesavršena i sve nedostatke u našem biću treba rješavati s osjećajem odvojenosti, jer oni nisu dio našeg istinskog ja.

KUNDALINI U DREVNIM KULTURAMA

Kundalini su različite civilizacije dale mnoga imena. Japanci ga zovu 'ki', a Kinezi 'chi'. Narod Kung iz Kalaharija nazvao je tu istu moć "n / um". Grci su tu energiju nazivali "Pneuma", a islam govori o "Rûh". U indijskoj tradiciji ona je odraz Božje želje u nama, Iskonska Majka, poznata kao Adi Shakti. Krist ju je nazvao "Duh Sveti". Vjetar Svetog Duha koji su Kristovi učenici osjećali na Duhove zapravo je isti hladni povjetarac Kundalini koji se može osjetiti na dlanovima i na vrhu glave kad se probudi unutar našeg bića. Gyaneshwara, poznati indijski svetac rođen oko 1275. godine nove ere, opisao je Kundalini u svojoj knjizi "Gyaneshwari".

‘Kundalini je jedna od najvećih energija. Cijelo tijelo tragača počinje blistati zbog uspona Kundalini. To je razlog nestajanja neželjene nečistoće u tijelu. Tijelo tragača odjednom izgleda vrlo proporcionalno, a oči blistave i privlačne. '
Gyaneshwara iz njegove knjige "Gyaneshwari"

Nekoliko je kultura također ukazivalo na životnu energiju kojoj možete pristupiti kada ste u uravnoteženom stanju. Na primjer, neka indijanska plemena vjerovali su u energiju smještenu u dnu kralježnice, ali ona se smatrala toliko svetom da im je bilo zabranjeno čak i izgovarati njezino ime.

Egipatske reference na Kundalini bile su mnogo simboličnije. Rečeno je da se Oziris (bog zagrobnog života) uzdigao na nebo preko kičmenog stuba svoje majke, božice Nut, a kralješci su se koristili kao ljestve. To je slično drevnom indijskom konceptu prosvjetljenja, pri čemu se tragalac uspinje u blaženo stanje. Za Kundalini se govorilo da je individualna energija specifična za svaku osobu, pa kad se Kundalini te osobe probudi, njegova svijest uzdiže se duž tih "ljestvi" u više stanje.

U sumerskoj kulturi suptilni sustav predstavljaju dvije zmije isprepletene oko središnje osi, dodirujući se u sedam točaka. Središnji kanal je put Kundalini. Ovih sedam točaka su sedam čakri tijela, a dvije zmije predstavljaju lijevi i desni kanal. Lik zmije povezan s Kundalini prisutan je i u Hinduzimu, gdje sljedbenici vjeruju da nas je stvorila kozmička zmija Ananta i da je Kundalini odraz ove moći stvaranja u svima nama. Slično tome, Asteci su štovali ‘Quetzalcoatla’ zmiju-Boga kao stvoritelja čovječanstva.

U židovstvu je ‘Shekhina’ naziv koji se daje ženskom aspektu Svemogućeg Boga. Na hebrejskom je sama riječ ‘Shekhina’ izvedena od biblijskog glagola ‘shakhan’, što znači ‘čin prebivanja’, ali uzeta u ženskom obliku. Stoga je na početku Talmudske ere ‘Shekhina’ bio ženski aspekt Boga koji je boravio među ljudima i moglo bi ga se pojmiti svim osjetilima.

Tako je kroz povijest, u cijelom svijetu, postojala ta svijest o majčinskoj energiji koja prebiva u svima nama. Sve su ove kulture i civilizacije na svoj način shvatile da se kroz našu vezu s njom možemo integrirati sa Stvaranjem od kojeg smo nastali i ostvariti svoj istinski potencijal.

‘Kao rezultat tog buđenja, ono što se događa je da postignete svoju Samospoznaju, svoje Jastvo. Drugo, kad se ta snaga probudi, ona se diže i prolazi kroz šest suptilnih energetskih centara u vašem tijelu, njeguje ih i integrira. '
Shri Mataji Nirmala Devi

- Op.a. Prvo energetsko središte je ispod Kundalini, zbog čega se probija samo kroz šest.

KUNDALINI I SAHAJA YOGA

U prošlosti buđenje Kundalini događalo bi se nakon desetljeća intenzivnog napora i predanosti. Vrlo je mali broj ljudi ikad uspio u ovom velikom naumu, a postignut je samo neometanom meditacijom i pokorom. Nekoliko velikih svetih ličnosti rođeno je s već probuđenom Kundalini, ali čak ni oni nisu uspjeli probuditi Kundalini drugih.

Međutim, 1970. Shri Mataji Nirmala Devi otkrila je metodu meditacije kako bi se bez napora povezali s našom Kundalini energijom. Od rođenja je bila jako svjesna vlastitog duhovnog potencijala, ali nije znala kako je predstaviti ljudima modernog doba. Vidjela je kako čovječanstvom vlada zbunjenost i patnja, unatoč naporima mnogih duhovnih ličnosti kroz povijest. Tražila je način da pomogne čovječanstvu da iskusi svoju svrhu.

5. svibnja 1970. na mirnoj plaži u Nargolu u Indiji božansko duhovno iskustvo ispunilo je cijelo njezino biće i odjednom je dobila odgovor na svoje pitanje. Otkrila je način da masovno ostvari Samorealizaciju i tako olakša unutarnju transformaciju. Tako je rođena Sahaja Yoga, što na sanskrtu doslovno znači 'Spontano sjedinjenje'.

Prvo iskušavajući ovo iskustvo na ljudima u svojoj blizini, Shri Mataji je uvidjela kako su mentalno, fizički i duhovno preobraženi. Od tada je neumorno putovala po cijelom svijetu, podižući Kundalini stotina tisuća ljudi i pokazujući im kako da probude Kundalini kod drugih. Nadalje, razvila je i širila mnoge tehnike koje se mogu koristiti u meditaciji za jačanje Kundalini i produbljivanje ovog iskustva. Sahaja Yoga se sada prakticira u preko 100 zemalja, šireći se po svim kontinentima.

‘Jedina stvar koju morate znati jest da je buđenje Kundalini i postizanje Samorealizacije živi proces evolucije za koji ne možemo ništa platiti. To je poput stavljanja sjemena u Majku Zemlju. Niče, jer Majka Zemlja ima moć da ga nikne, a sjeme ima ugrađen proces klijanja u sebi. '

Shri Mataji Nirmala Devi

Shri Mataji nikada nije naplatila ovo iskustvo, jer je tvrdila da je to urođeno pravo svakog čovjeka i da ima potencijal promijeniti svijet na bolje. Prepoznala je da, iako institucije i vlade pokušavaju stabilizirati društvo, ako u njemu nema mira, teško će ga stvoriti izvana.